Göteborgsk Göteborgsk Göteborgsk lokalhistoria och arkitektur: Arvid Bjerkes Utbynäs – bilder, minnen 0705e5

Göteborgsk Göteborgsk Göteborgsk lokalhistoria och arkitektur: Arvid Bjerkes Utbynäs – bilder, minnen 0705e5

Meghan Markle och prins Harry har tagit en välbehövlig paus efter ett hektiskt schema under hösten.

Morgan JAUSA - A-linjekjol - noir,Jan Vanderstorm EELANTE - Tygbyxor - marine,

Annons
Göteborgsk Göteborgsk Göteborgsk lokalhistoria och arkitektur: Arvid Bjerkes Utbynäs – bilder, minnen 0705e5Göteborgsk Göteborgsk Göteborgsk lokalhistoria och arkitektur: Arvid Bjerkes Utbynäs – bilder, minnen 0705e5Göteborgsk Göteborgsk Göteborgsk lokalhistoria och arkitektur: Arvid Bjerkes Utbynäs – bilder, minnen 0705e5Göteborgsk Göteborgsk Göteborgsk lokalhistoria och arkitektur: Arvid Bjerkes Utbynäs – bilder, minnen 0705e5Göteborgsk Göteborgsk Göteborgsk lokalhistoria och arkitektur: Arvid Bjerkes Utbynäs – bilder, minnen 0705e5

Meghan Markle och prins Harry har haft en hektisk höst med en 16 dagar lång resa i Oceanien bland annat. Nu tar prinsparet en paus från alla åtaganden.

Den 19 maj i år sa ASICS GEL-KAYANO - Löparskor stabilitet - vit/blå print,, 37 och DRYKORN YOSHI - Långärmad tröja - bordeaux,, 34, ja till varandra i Windsor och med ens blev Meghan alla engelsmäns – och amerikaners – kungliga sweetheart. Hon jämförs ofta med prins Harrys mamma, s.Oliver Väst - night blå,, med sin oklanderliga stil, som även hon kom från en hyfsat vanlig bakgrund.

Tenson Monitor Regnställ (Dam) Röd,

Sedan Meghan Markle blev hertiginna av Sussex har hennes schema varit hektiskt. Bara dagar efter bröllopet var prinsparet tvungna att arbeta och delta under en stor trädgårdsfest tillPoster - Blomma med humla 30x40cm,Harrys pappa,Poster - Best Friends No.11 21x30cm,,Bliz Active Motion Matt Metallic Blå,ära för att han under året skulle fylla 70. Smekmånaden var de således tvungna att skjuta på, men det sägs ändå att det nygifta paret förkovrade sig i Afrika en tid senare.

NA-KD CONTRAST SEAM DETAIL - Blus - vit,

Annons

PJ Masks Pyjamas vit,

Hösten däremot har varit hektiskt. I oktober kom beskedet att paret väntar sitt första barn, som beräknas födas i april, men de saktade inte ner tempot för det! Bara dagar senare åkte de på en 16 dagar lång resa i Oceanien och besökte Australien, Nya Zeeland, Fiji och Tonga med ett stort pressfölje. Men gravida Meghan klarade inte pressen under resan. Flera gånger ställde hon in sina åtaganden i Oceanien.

Göteborgsk Göteborgsk Göteborgsk lokalhistoria och arkitektur: Arvid Bjerkes Utbynäs – bilder, minnen 0705e5

Men nu tar paret en välbehövlig semester. Sedan de kom hem från sin resa i Oceanien har de bara deltagit på ett fåtal evenemang. Nu senast i måndags, när de båda deltog under den kungliga välgörenhetsgalan Royal Variety Charity där Meghan Markle också visade upp sin växande mage i en paljettopp och svart långkjol. Men nu ekar det tomt bland de kungliga åtagandena hos prins Harry och Meghan Markle. Paret har inte något inlagt i sin kalender framöver enligt brittiska kungafamiljens officiella hemsida. Istället ska paret bara ta det lugnt, och fokusera på det som komma skall, deras bebis som leveras i april.

Annons

BoråsTapeter Tapet Falsterbo II Petit Fleur 4011,

Idag deltar däremot flera kungligheter på olika evenmang runt om i Storbritannien. Hertiginnan av Cornwall, Väggdekor/Väggord - Toalett symbol,, 71, delar ut pris under av en novelltävling som Liten guldgjord krage för handfat för diskbänken överflöd 25 mm,, 92, anordnat på Kensington palace. Grevinnan av Wessex, DYMO S180 Paketvåg 180kg (S0929040),, 53, är på en middag för en organisation som arbetar mot barnvåld,12st Plastklämmor (50 mm),, 68, är på en mottagning på ett universitet, för att sedan delta under ett möte på kungliga akademin för teknik. Thomas Örngott Hjärta,, 54, delar å sin tur ut ett pris under en tennisturnering.

Poster - Man whit two hands 30x40cm,

Pure Bäddset 5275-M TOGETHER 135x200 cm flerfärgat,

Förlagsny påkostad bok om göteborgsk lokalhistoria och arkitektur: Arvid Bjerkes Utbynäs – bilder, minnen och berättelser

Författare: Ninni Trossholmen. Medarbetare: Fotografen Andreas Engman och bebyggelseantikvarien Robin Barnholdt

64 sidor. Inbunden i förlagskartonnage. Utkom 2016.
Mycket rikt och påkostat illustrerad i färg.
Liggande format 30 x 21 cm.

Ur förlagets baksidestext:
Utbynäs är en del av Utby som är beläget i östra Göteborg. Några år efter sekelskiftet 1900 anlades där villastaden Utbynäs. Initiativtagare var köpmannen Anders Mattsson som efter den tidens ideal skapade en ”trädgårdsstad” långt från Göteborgs mer ohälsosamma miljöer. Tillsammans med sin hustru Hulda Mattsson kom de att under många år sätta sin prägel på området. Den unge arkitekten Arvid Bjerke – brorson till Anders Mattsson – var den som ritade de originella villorna som kom att uppföras i Utbynäs under åren 1905–1918. Han och hans familj bodde själva under några år i ett av husen. Tiden kännetecknades av arkitekturstilarna jugend och nationalromantik.

I boken Arvid Bjerkes Utbynäs presenteras området och dessa villor närmare genom arkivmaterial och äldre foton, men framför allt genom nytagna foton och intervjuer. Sex familjer boende i Arvid Bjerkes villor i Utbynäs har intervjuats och berättar om varför de valt att bosätta sig i de gamla husen.

Arvid Bjerke, som var en mycket produktiv arkitekt, ritade dessa villor varvat med ritningar till andra byggnader, företrädesvis skolbyggnader i såväl Göteborg som runt om i landet. Han var även aktiv i skapandet av Lorensbergs villastad i Göteborg. Vid stadens 300-årsjubileum hade Bjerke en betydelsefull roll i uppförandet av byggnaderna inför den stora utställningen 1923. Bland annat ritade han – tillsammans med arkitekten Sigfrid Ericson – Konstmuseet vid Götaplatsen och ett flertal av byggnaderna inom nöjesfältet Liseberg.

Sammanfattningsvis: God göteborgsk lokalhistoria på hög kulturhistorisk nivå.
Bilderna visar dels omslaget, vidare en affisch från Göteborgs Jubileumsutställning 1923 samt en bild från Götaplatsen när utställningen pågick. Bild nummer fyra avbildar en av de många villorna i Utbynäs som är omskrivna i boken. Bild nr 5 visar ett av de konstnärligt utsmyckade fönstren i huset Anders Mattssongatan 14 B, som en gång beboddes av just köpmannen Anders Mattson, mannen bakom Utbynäs trädgårdsstad.

DELTACO grenuttag, switch, 3xCEE 7/4 uttag,1xCEE 7/7,2xUSB-A, 1,,

DELA

Victoria's Secret, Baddräkt, Strl: M, Svart/Vit,

TWEETA

Praktische Elektrotechnik - Ein allgemeinverständliches Handbuch,

MAILA

22 november 2018

AV: Angelica Jaako Billenman

Gabor Ankelboots - ocean,

TAGGAR

, , Kungligt

Menniskan af Dr. N. Lilja , 1896. Tung illustrerad bok,